Priset man betalar – Lionel Shriver

Lionel Shriver är känd för att ta upp känsliga ämnen och skriva om dem på ett väldigt rakt och ärligt sätt. Så är fallet även i Priset man betalar. Sheperd Knacker har  i hela sitt liv sparat ihop till Livet efter detta, där tanken är att han och hans fru ska flytta till något billigt land som inte är USA. Glynis, hans fru, är dock inte riktigt lika benägen om att ta drömmen om Livet efter detta på allvar, så Sheperd bestämmer sig för att köpa flygbiljetter och sen åka, med eller utan Glynis. Det blir dock aldrig av, för samma kväll som han avslöjar sina planer så berättar Glynis att hon har cancer. Sheperd får helt enkelt sluta drömma om Livet efter detta och börja använda sina sparade pengar till att få sin fru frisk istället. Sakta men säkert försvinner hela hans kapital, krona för krona.
Vi får även följa en parallell historia om Jackson och Carol, familjen Knackers bästa vänner. Som också lever i sjukhusvärlden med en dotter som har en obotlig sjukdom.

Den stora frågan i den här boken är ju, vad är ett människoliv egentligen värt? Och vad är det värt att behöva ge upp sin allra högsta dröm? Vi får hela tiden följa med i Sheperds tankar kring hur livet utan livet efter detta, och hur livet med en cancersjuk fru är. Han slits mellan önskan om att få behålla sin fru och att få slut på lidandet så att han fortfarande kan ha lite pengar kvar för att kunna åka iväg själv. Det är spännande att följa och det går aldrig riktigt att föreställa sig hur det ska sluta. Känslan genom boken är att det kan gå precis hur som helst, och det gillar jag verkligen. Shriver har ett språk som man sugs in och jag vill inte lägga ifrån mig boken. Parallellhistorien känns ibland lite onödig, men jag tror ändå den behövs där för att få lite balans i boken. Detta är helt klart en bok jag rekommenderar, och för er som har turen att ni kan åka till bokmässan i höst så kan ni glädjas med att Lionel Shriver kommer besöka mässan i år.

(rec.ex. från förlaget)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s